20120814 1555

Burgemeester Johannes Bartholomaeus Waaijer, beter bekend als Jan Waaijer, legt op 1 september 2012 zijn ambt als burgemeester van Zoetermeer neer. Sinds 1 maart 2004 is hij hier burgemeester. Als kleine jongen reed hij al met zijn vader door Zoetermeer, op weg naar opa en oma in Wilsveen, omdat dáár de lekkerste roomboter te krijgen was. Toen kon hij niet vermoeden dat hij acht jaar lang de burgemeester van deze gemeente zou worden.

Wat gaat u nu doen?
De toekomst is open, want ik heb nog geen invulling gevonden. Als ik iets kan betekenen in bijvoorbeeld een bestuursraad, dan ben ik beschikbaar.

Daarnaast hoop ik wat meer tijd door te brengen met mijn familie. Het burgemeesterschap is intensief; ik ben vaak 6 avonden in de week van huis. Daarnaast hou ik van bewegen en zou ik graag met fietsen een tandje bijzetten.

update 30 augustus: kort na de publicatie van dit artikel werd bekend gemaakt dat de heer Waaijer per 1 september waarnemend burgemeester in Woerden zal worden. Hij volgt hier burgemeester Hans Schmidt op, die per 1 september vertrekt. Weer een burgemeesterspost dus, maar minder intensief. Als waarnemend burgemeester zal de heer Waaijer geen nevenfuncties vervullen die het burgemeesterschap extra intensief maken.

Wat gaat u missen aan uw burgemeesterschap?
Als burgemeester zit je overal dichtbij en ben je erg onder de mensen. Die input ga ik missen. Elke maandag kom ik namelijk binnen en dan krijg ik informatie over wat er in het weekend in Zoetermeer gebeurd is. Vervolgens ga ik dan nadenken of we iets met deze informatie kunnen doen.

“De ambtsketting is helemaal niet zo zwaar!,,

 

Vragen van ons jeugdpanel
 20120814 1562

Jeremy (8 jaar)

Is de ambtsketting zwaar?
“Dat weet ik eigenlijk niet zo goed! De ambtsketen van Zoetermeer is helemaal niet zo zwaar. Misschien 2 ons? In mijn vorige gemeente Ridderkerk was hij een stuk zwaarder, die woog wel een halve kilo! Maar nu wil ik het ook zeker weten ook, we halen een weegschaal erbij!”

De burgemeester voegt de daad bij het woord en gaat op de afdeling opzoek naar een weegschaal. Met behulp van de weegschaal wordt duidelijk dat de keten iets zwaarder is dan gedacht, de teller blijft staan op 3 en een half ons.

20120814 1558

 

Waar bent u als burgemeester het meest trots op?
Zoetermeer is niet langer alleen een slaapstad. Mensen wonen hier graag en verhuizen vaak binnen Zoetermeer op zoek naar een groter huis. Zelf woon ik naar volle tevredenheid in Oosterheem en blijf daar ook zeker wonen na mijn burgemeesterschap. Alles is hier in de buurt en je bent zo met je fiets midden in de weilanden. Op een mooie zomeravond geniet ik ervan om een fietstocht te maken door de omgeving van Zoetermeer.

De stad is echt volwassen geworden. De nieuwe slogan, die te zien is aan de Mandelabrug, is ook kenmerkend voor het Zoetermeer van nu: Zoetermeer City of Leisure. Dit is geen loos etiket, maar we hebben er hard aan gewerkt om dit inhoud te geven door mensen te trekken met evenementen als Dutch Water Dreams of de Giro d’Italia fietstocht.

Wat vond u moeilijk?
Je komt veel moeilijke momenten tegen als burgemeester, veel zaken zijn gecompliceerd en ingewikkeld. We zijn de laatste tijd onder anderen intensief bezig geweest met de voordracht van Zoetermeer voor de Floriade in 2022. Dan is het heel belangrijk dat je de juiste mensen benadert en subtiel te werk gaat. Je probeert je in te denken wat belangrijk is voor de keuzecommissie van de Floriade. 

Dat is meteen ook weer het leuke van het burgemeestersvak, het is enorm veelzijdig. Als burgemeester moet je het overzicht houden, welke spelers zijn op dit moment het belangrijkst en hoe kan ik daar een rol in spelen.

Als burgemeester investeer je heel veel tijd en energie in je functie. Er zijn tijden dat het een bijzonderheid is om een keer een zondagavond gewoon thuis te kunnen eten! Maar ook emotioneel kan het zwaar zijn, iedere keer schrik ik weer van de ellende en psychische nood die mensen moeten doormaken, want ook die zaken komen bij het bestuur terecht.

Aan de andere kant is het weer bijzonder fascinerend om te zien wat voor kracht en mooie initiatieven uit de stad voortkomen. Als bestuurder probeer je kansen de ruimte te geven en ik geniet er zeer van om te zien hoe vanuit stilstand iets ontstaat. Het Zoetermeerse bedrijfsleven is hier een mooi voorbeeld van, het bedrijfsleven heeft de handen ineen geslagen en pakt zaken samen aan, met vaak zeer goed gevolg!

Ik heb nergens spijt van, maar ik kijk wel altijd kritisch naar mijzelf en naar mijn beslissingen. Dan stel ik me vragen zoals: ‘ Had ik dit eerder kunnen weten?’ of ‘Heb ik iets gemist?’. Burgemeester zijn vereist dat je besluiten neemt en ik ben een man die besluiten durft te nemen.

“Ik heb het liever over waarden en normen!,,

 

Hoe hoopt u herinnerd te worden bij de Zoetermeerders?
Ik hoop dat ik mensen kan inspireren en enthousiast kan maken. Ik heb altijd geprobeerd zaken eens van een andere kant te bekijken. Zo was ik kort geleden bij een radio-interview waar gevraagd werd wat ik vond van de huidige normen en waarden. Ik antwoordde dat ik het liever heb over waarden en normen!

Ik vind dat normen uit waarden ontstaan. Als een samenleving geen waarden zou hebben, zouden ze ook geen regels willen maken om de waarden te handhaven. Normen zijn koude regels, zoals een snelheidsbeperking in het verkeer, de waarde veiligheid voor fietsers die hierachter steekt is veel warmer.

Het zou fijn zijn als mensen mij herinneren als een man met visie en iemand die echt tussen de mensen staat. Een verbindende factor in Zoetermeer.

Vragen van ons jeugdpanel

Robine (14 jaar) vraagt zich af wat je nu eigenlijk goed moet kunnen om burgemeester te worden.

 waaijer-kl

‘Je moet in ieder geval goed met mensen kunnen omgaan en een brede interesse hebben. Dan kost het ook geen moeite om je voor de volle 100% in te zetten’.

Door Lucia v/d Brink en Rita Soutendijk

-advertenties-

-goede doel-