In onze serie ‘De Passie van …’ Brengen wij bijzondere verzamelingen, hobby’s of levenswijze van Zoetermeerders in beeld. Ditmaal de passie van Martin van Vliet. Martin doet aan geocaching waarbij hij caches over de hele wereld zoekt en zelf legt.

De geocache passie van Martin begint in 2014 als hij op een vrijgezellenfeest met een groep gaat geocachen. Ondanks dat hij er nog nooit van had gehoord, wordt Martin gegrepen door het concept. Hij besluit daarna om zich er eens in te gaan verdiepen en zelf te gaan geocachen. Inmiddels heeft hij ruim 10.000 caches gevonden, challenges behaald en zelf geocaches verstopt.

Ouderwets schatzoeken

Het concept van geocachen lijkt op het ‘ouderwetse schatzoeken’. Het basis idee is dat mensen of organisaties/verenigingen, waar ook ter wereld, een 'schat' verstoppen en de locaties van deze schat, ook wel geocache genoemd, delen door op internet hun gps-coördinaten te melden. Je kunt een Gps-apparaat gebruiken om deze plek te zoeken en de cache te vinden.
Als je de cache vindt schrijf je je naam in het logboek en meld je op de geocache site dat je hem hebt gevonden. Je legt de cache weer terug op de plek waar je hem hebt gevonden, zodat de volgende geocacher hem kan vinden. Martin: “Ik heb al mijn caches gevonden door het gebruik van mijn smartphone, dit werkt prima. Het enige nadeel is dat je batterij sneller leeg is dan met een gps-ontvanger”.

Adembenemende plek

Het geocachen brengt Martin niet alleen op aparte en moeilijke, maar ook op prachtige plekken.
Veel geocaches liggen op prachtige plaatsen die de geocache plaatser graag wil laten zien aan de vinder. Martin vond met zijn dochter ooit een cache in Italië die op een adembenemende plek lag, waar het uitzicht alleen al een cadeautje was. Martin: ”Die plek kan je alleen vinden als je die cache zoekt. Het was een klein onbegaanbaar paadje met daarbij een waarschuwingsbordje gevaarlijk pad. Na wat spannende afdalingen leidde dat naar de plek van de cache met aan drie kanten fantastisch uitzicht en aan drie kanten ravijn. Het was helemaal gaaf toen bleek dat wij de eersten waren die hem vonden, een zogenaamde first-to-find. De cache samen zoeken met mijn Schermafbeelding 2021 06 17 om 12.21.14dochter was al erg leuk, eindigen op die plek was fantastisch. Ik ben erg enthousiast over geocachen, mijn gezin heeft het inmiddels wel gezien en hebben eigen hobby’s en bezigheden als ze dus wel een keer meegaan is dat een extra bonus.”

Naast de traditionele caches in verschillende categorieën, pakt Martin ook graag de uitdaging van een geocache challenge op. Dit zijn caches die je pas mag aanmerken als gevonden als je aan de eisen hebt voldaan. Een van de challenges die Martin heeft afgerond, had als challenge negen caches vinden in negen verschillende landen, Nederland uitgezonderd. Tijdens de laatste gezinsvakantie werd er speciaal op de terugreis vanuit Griekenland extra gestopt in Oostenrijk, het negende land.

 

Dan zijn er nog multi-caches waarvoor je eerst tussenpunten moet bezoeke, voordat je de plek van de cache bereikt. Bij de mystery-cache ligt de uitdaging in het oplossen van puzzels om de coördinaten te vinden van de verstopplaats. Martin: “Ik heb mezelf een doel gestelt om elke maand een geocache als eerste te vinden nadat deze is gepubliceerd..” Martin heeft ook nog een geocache bucketlist, namelijk een cache vinden op het hoofdkantoor van Geocache in Seattle. Gevolgd door een geocache die ligt op een klein verlaten eiland in de Stille Oceaan.

Trackables

Naast zoeken van caches pakt Martin ook het vinden van trackables op. Trackables zijn voornamelijk kleine voorwerpen met een code label erop. Die kun je melden op de site om die daarna mee te nemen en ergens anders weer achter te laten. Martin nam ooit een grote koffer met tag mee naar een geocache event, waar geocachers samenkomen. “Die is vervolgens meegenomen en op reis gegaan, inmiddels staat hij ergens in Nederland in een schuur. Het grappige is dat hij in een schuur staat die op slot is, door middel van opdrachten Schermafbeelding 2021 06 17 om 12.35.41kun je de cijfercode vinden”, legt Martin uit. Zelf heeft hij een trui voorzien van een trackable code, net als zijn auto.“Van de trui en de auto mag je melden dat je hem gezien hebt, die mag je uiteraard niet meenemen”, zegt Martin er snel nog even bij.

Deed alsof

Martin: ”Enige tijd geleden werd er een nieuwe cache munt geplaatst in Friesland. Ik ben 's nachts in de auto gestapt om in twee uur tijd naar Friesland te rijden. Op locatie waren de puzzels om de coördinaten te krijgen best lastig. Ik belde zelfs moedeloos naar huis, mijn vrouw pepte me op om toch nog even door te speuren. Niet veel later merkte ik dat er nog een persoon aan het speuren was, die ook moeite met de puzzels had. We zijn samen terug gegaan naar de 2de opdracht. En ineens zag ik een belangrijke aanwijzing, die heb ik voor mezelf gehouden. Ik deed ‘alsof’ ik het opgaf, maar bleef in de buurt. Toen de ander uiteindelijk ook stopte met zoeken, ben ik teruggegaan om de puzzels af te maken en de cache te vinden.”

Het geocachen zit zo in Martin zijn bloed dat zijn kofferbak vol ligt met attributen om de caches te vinden. Je vindt er o.a. een waadpak, ladder, hengel en spijkers en soms gaat er zelfs een rubberbootje mee, mocht de cache zich bijvoorbeeld onder een brug bevinden. Tegenwoordig zoekt Martin niet alleen caches, maar verstopt ze ook zelf. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden in het Westerpark.

 

Ontstaan Geocaching

Geocachen is in het jaar 2000 ontstaan toen het GPS-signaal werd vrijgegeven. Vanaf dat moment kon iedereen gebruikmaken van de Schermafbeelding 2021 06 17 om 12.31.14GPS-data en werd plaatsbepaling mogelijk en veel preciezer dan eerder. “Het is iets wat je altijd kunt doen, overal ter wereld liggen caches. Verschillend in moeilijkheidsgraad van beginner tot gevorderd. Je bent heerlijk buiten in de natuur en leert heel veel mensen kennen die de passie delen”, vertelt Martin enthousiast. Hij zelf heeft zich ooit voorgenomen om elke dag een cache te vinden, inmiddels zit hij al over de 2300 dagen dat hij achterelkaar een of meerdere caches gevonden heeft Hij reist voor zijn werk veel door Nederland, voordat hij op stap gaat kijkt hij of hij in die plaats of onderweg nog even een cache kan vinden. ”Ik ga dan gewoon even wat eerder van huis of zoek een makkelijk vindbare cache op, inmiddels weet ik al als ik kom aanlopen waar hij ligt. Na zoveel gevonden caches krijg je daar oog en gevoel voor”, legt Martin uit. Hij gaat dagelijks op pad, welke weersomstandigheden er ook zijn.

Zelf eens geocachen of een cache van Martin vinden: www.geocaching.com

Tekst: Monica Lausberg, video: Stefan Ramdharie

 

 

-advertenties-

-goede doel-