20150217 40869

Secretary-General Charlotte van der Werf en Tiyasha Ghattak uit India

De 10e editie van het project ‘Model United Nations Alfrink (MUNA)’ is succesvol van start gegaan. Dinsdag 17 februari vond de openingsceremonie plaats. “Al maanden zijn we bezig geweest met de voorbereiding. Vandaag was het dan eindelijk zo ver en het was geslaagd!”, aldus 6 (tweetalig) VWO leerlinge Charlotte van der Werf (18 jaar).

20150217 40851In de week van 16 tot 20 februari zijn er 350 scholieren, waarvan bijna de helft uit het buitenland komt, aanwezig op het Alfrink College om deel te nemen aan dit project. Hierbij discussiëren de leerlingen over zaken die de hele wereld bezig houdt. Er zijn studenten aanwezig uit China, Duitsland, Engeland, Frankrijk, India, Spanje en Zweden. Deze week hebben dan ook 130 Alfrink gezinnen hun deuren geopend als gastgezin.

Let there be light

Het thema bij MUNA dit jaar is  'Let there be light', gerelateerd aan het dit jaar door de Verenigde Naties uitgeroepen 'International Year of Light and Light based technologies’. De problemen en wereldzaken waarover de leerlingen deze week discussiëren, staan allemaal in verband met dit thema.

Leerlinge uit India

Ook VWO leerlinge Charlotte heeft een buitenlandse leerling te gast bij haar thuis, namelijk Tiyasha Ghattak (17 jaar) uit India. Vorig jaar heeft Tiyasha ook meegedaan aan dit project en mocht ze Canada representeren tijdens de 9de editie van de MUNA conferentie. Dit jaar heeft ze de titel Chairwoman (voorzitter).

Tiyasha heeft het erg naar haar zin bij haar gastgezin: “Het is echt super gezellig. Charlotte heeft een fijne familie en ze zorgen goed voor me. We gaan vaak gezamenlijk ontbijten en dineren.” Omdat de Indiase leerlinge het vorig jaar zo naar haar zin had, blijft ze dit jaar zelfs drie weken in Nederland. Wanneer het project is afgelopen gaat ze Nederland verder ontdekken.


Leerlinge Charlotte had tijdens deze eerste conferentiedag de titel Secretary-General. Degene die deze functie bekleed is een woordvoerder over de belangen van de wereldburgers. “Wel grappig, want ik ben van nature geen leider. Toch ging het vandaag heel vloeiend”, licht ze toe.

20150217 40860Mensenrechtenverdedigers

Voordat de eerste conferentie begon gingen de Alfrink leerlingen met hun buitenlandse gasten naar Den Haag. Hier spraken ze met Nederlandse diplomaten bij het Ministerie van Buitelandse Zaken en met Nederlandse mariniers in het Humanity House. Ze vertelden over hun ervaringen op VN missies in Afghanistan en Soedan. Ook hebben de leerlingen gesproken met twee mensenrechtenverdedigers die vanwege hun werk moesten vluchten naar Nederland, Sylvestre Bwira uit Congo en een Malinese rechter.

Orange Carpet Award

Met dit project is het Alfrink College genomineerd voor de Orange Carpet Award in de categorie voortgezet onderwijs. Wij plaatsten hier al eerder een bericht over.

 

Door: Dorien Makkink

-advertenties-

-goede doel-