schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: 

Bishop over Jan Timman

In de jaren 70 begon de indrukwekkende opmars van Jan Timman in het internationale schaak en de groei van Jan is prima te volgen in de rubrieken van Bishop. In 1977 telt Nederland eindelijk mee in de schaakolympiade van Haifa, Israël, door een schitterende 2e plaats achter de VS. De kanttekening hierbij is wel, dat de Sovjet-Unie, Joego-Slavië en Hongarije niet meededen, vooral om politieke redenen, men was bang voor een uittocht van Joodse schakers via politiek asiel in Israël. Nederland werd vertegenwoordigd door Jan Timman (8,5 uit 11 aan het eerste bord), Genna Sosonko, Jan Hein Donner, Hans Ree, Gert Ligterink en Frans Kuijpers. Bishop is heel lovend over Timman: “bezit een opvallende eigen stijl, verlaat gebaande paden voor paden die alom bewondering oproepen”. In dia 1 blundert de Zwitser Hug waarna Jan Timman met een fraaie combinatie de partij uitmaakt. Op 8-4-1978 heette de rubriek van Bishop “Timmans grote vechtlust” want het was Jan Timman “eindelijk” gelukt om wereldkampioen Anatoli Karpov in een indrukwekkende partij te verslaan in het grote elitetoernooi in het Joegoslavische Bugojno (Karpov was als WK nog maar 3x eerder verslagen) waar de eindstand was: 1. Karpov 10 uit 15; 2. Spassky 10 en 3. Timman 9. Jan Timman bewees hiermee onomstotelijk al op dat moment tot de sterkste schakers ter wereld te behoren en dat was na Euwe niet meer vertoond, al boekte Jan Hein Donner redelijke successen rond 1960, aldus Bishop.

 

1.Na Dc6-c5?? 2. Na Tb7!

 118.1 Timman Hug

 118.2 Timman Karpov

 

Jan Timman – Hug 1-0. Schaakolympiade Israël 1977. Jan Timman strafte deze misgreep af met Pd5!! En 1-0, want Dxc1 loopt verkeerd af na Pe7+ Kg7; Dd4+ Kh6; Th3#!!

Jan Timman – Anatoli Karpov 1-0. Burgojno 1978. Volgens Bishop stond Timman rond de 30e zet reeds zeer overwegend. En ook Fritz vindt dat Timman zijn positie heel geleidelijk aan steeds verder verbetert, hier mede dankzij sterke vrijpionnen. Ditmaal dus geen fraaie combinatie, maar een prachtige eindstand waarin Karpov nu opgeeft.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-