schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: 

HJJ Slavekoorde in de NLC in de jaren 60

 

HJJ Slavekoorde zette zijn rubriek in de jaren 60 op dezelfde wijze voort als in de jaren 50: zo’n drie puzzels per rubriek met een korte omschrijving en met de oplossingen in de volgende rubriek, ook weer met een korte omschrijving. Ter illustratie volgen hier twee van de drie puzzels uit zijn rubriek van 4 oktober 1969. De eerste gaat over een fraai stikmat van Schneider uit 1966 en de tweede betreft een onverwachts mat van Sternberg uit 1935.

 

1.Na Lxf2 Txf2 (?) 2. Nu Dxd6!?

 115.1 Slavekoorde1

 115.2 Slavekoorde2

 

1.Becker – Schneider 0-1. Eichendorf 1966. En zwart heeft nu een stikmataanval: … Pg3+; Kh2 Pf1+; Kh1 Dh2+; Pxh2 en Pg3#!!

2. Sternberg – Kunnemann 1-0. Berlijn 1935. Zwart heeft een mataanval, als de witte dame de zwarte toren op g7 niet gepend had! Kunnemann neemt nu met zijn dame de toren op d6, en nodigt de witte dame hartelijk uit om dit offer aan te nemen. Maar Sternberg jaagt op nog groter wild door Txh7+!! Kxh7; Dh5#!!

 

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home (behalve in de zomer) en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79 (ook in de zomer).

Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-