BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:

André Boekhorst (1934-1995) alweer 20 jaar geleden overleden

Dit jaar is het alweer 20 jaar geleden dat “mister NBB” André Boekhorst overleed. Hij heeft 29 jaar in het hoofdbestuur van de NBB gezeten, de laatste vier jaar (1990-1994) als voorzitter. In 1990 wordt André Boekhorst in de Algemene Vergadering van de NBB benoemd tot erelid, waarop hij beduusd uitbrengt dat zoiets meestal een hint is om op te stappen, maar dat wordt beantwoord met een langdurige staande ovatie. André blijft ook als voorzitter nog wel zijn populaire rubriek Uit het bondsleven schrijven, maar hij stopt met zijn rubriek in de Volkskrant (van 1974-1990) die veel lezers van de Volkskrant zich ongetwijfeld nog wel zullen herinneren, omdat hij zijn rubrieken schreef in een heel aparte journalistieke stijl, voor een breed publiek toegankelijk.

De zwager van André Boekhorst, Piet Verreck, en Bram Doeves hebben een selectie van deze Volkskrantrubrieken samengesteld in twee boekjes: de bridgerubrieken van André Boekhorst delen 1 en 2 (nog in voorraad op onderstaand e-mailadres en ook bij de NBB-bridgeshop in Utrecht). Hierna nog eens een rubriek van André Boekhorst, in zijn aparte stijl, die “niet eens” is opgenomen in de gepubliceerde selecties (van 834 rubrieken kon een “beperkte” selectie van delen van 199 rubrieken worden opgenomen in de twee deeltjes). André beschrijft in deze rubriek “Pakistan en VS halen paar kunststukjes uit” hoe Pakistan, met tovenaar Zia Mahmood in de gelederen, de halve finale van het WK 1986 op het nippertje wint van Amerika 2, maar in de finale kwamen de Pakistani er niet meer aan te pas tegen het Amerikaanse Robinsonteam. Ik begin halverwege de rubriek bij het voorlaatste spel. De Pakistani stopten af op 3welk contract eentje te hoog bleek. Aan de andere tafel stoven de Amerikanen echter door naar 4 en dat contract werd door de Pakistaanse ster Zia Mahmood gedoubleerd: twee down, twaalf punten voor Pakistan en de stand was precies gelijk toen het laatste spel (zie hierna) op tafel kwam:

Zuid/Allen

  ♠ HB2  
  VT  
  A962  
  ♣ A632  
♠ 7 N ♠ 9854
AH8753 W         O B
HT5 Z V843
♣ V95   ♣ BT74
  ♠ AVT63  
  9642  
  B7  
  ♣ H8  

In de gesloten kamer waren de Pakistaanse NZ-spelers afgestopt in 2. Zuid had het spel slaperig afgespeeld en was niet verder gekomen dan acht slagen, 110 punten voor Pakistan. Het was haast onmogelijk dat Pakistan op dit spel nog kon winnen want wanneer de Amerikanen ook 2 zouden bieden dan zouden zij zeker een overslag maken en zich met een punt verschil voor de finale plaatsen. Het zou ook geen ramp zijn wanneer 4zouden worden geboden want dat contract kan moeilijk down en ook 3SA heeft nog wel een kansje. Zoals verwacht met die agressieve Amerikanen, liepen zij regelrecht naar 4en het is de moeite waard om het spel eens goed te bekijken. Wanneer West uitkomt met A, H en harten naspeelt, troeft Zuid hoog op tafel, trekt alle troeven en zijn 9 is dan vrij. Hij geeft alleen twee hartenslagen en een ruiten af. Speelt West A en geeft hij zijn partner meteen een hartenintroever, dan kan Zuid op tafel twee harten hoog troeven en maakt hij ook 10 slagen. Maar Zia Mahmood deed niets van dat alles, hij legde ♣5 op tafel en het contract is onmiddellijk in problemen. De leider nam H, incasseerde A en troefde een klaveren in zijn hand waarna hij harten speelde, West kwam aan slag met H. De enige nakomst die de moeilijkheden van de leider niet oplost is troef en West vond die ook. Op tafel werd B genomen en V gespeeld. Als Oost die laat gaan wint Zuid het contract ook, maar Oost troefde om met troef te vervolgen. Hoe Zuid zich nu ook wendde of keerde, er is geen redden meer aan. Behalve een vaste ruitenverliezer gaat hij ook nog een harten verliezen en zo ging het ook. Één down en een finaleplaats voor Pakistan.  

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ook voor de 2 delen Bridgerubrieken André Boekhorst, op woensdag bij Sweet Lake Bridgers, 2B-Home, behalve ‘s zomers)

Bram Doeves

 U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-