Afgelopen maandagavond waren de laatste vergaderingen van de Zoetermeerse gemeenteraad. Op initiatief van de fracties van het CDA, GroenLinks en de LHN werd daarbij tevens gesproken over het inspraakproces rondom het Katwijkerlaantracé. Voor die strook onbebouwde grond in de wijk Rokkeveen heeft het Zoetermeerse college van B&W bouwplannen waarmee de omwonenden niet blij zijn. Door de bespreking in de gemeenteraad moet B&W nu zijn huiswerk voor de bewonersinspraak overdoen.

Katwijkerlaantracé

rv-woonzorgzoneHet zogenaamde Katwijkerlaantracé is een strook van drie braakliggende stukken grond in Rokkeveen, tussen de Nathaliegang en de Milenagang, Zenobiagang en Agaat. Het is jarenlang vrijgehouden voor een eventuele aftakking van de toenmalige Zoetermeerlijn (de huidige RandstadRail) naar Rotterdam. Dat gaat inmiddels definitief niet door, waardoor die strook grond, nu nog in gebruik als grasveld met enkele bomen, in de nabije toekomst bebouwd kan gaan worden. Medio 2012 is daarvoor een bestemmingsplan vastgesteld en kortgeleden, begin april, werd daarover een informatieavond gehouden voor omwonenden en andere belangstellenden.

Geen inspraak

Tijdens die informatieavond zagen veel omwonenden pas voor het eerst de exacte invulling van het Katwijkerlaantracé. De daar geplande gebouwen bleken pal tegen hun smalle woonstraat aan gebouwd te gaan worden, terwijl al het groen dat daar nu was juist aan de andere kant van het gebied, naast een kerk en een gezondheidscentrum was ingepland. Dat zou grote gevolgen hebben voor hun uitzicht, de verkeersdrukte en de veilige speelgelegenheid voor hun kinderen. Verder bleek tijdens die informatieavond dat de inspraakmogelijkheden voor de omwonenden grotendeels al voorbij waren. Over de spreekwoordelijke ‘kleur van de kozijnen’ mocht nog worden meegepraat, maar essentiële zaken, zoals de plaats van de bebouwing op het tracé stond al vast.

Gemeenteraad

Nadat de Zoetermeerse CDA-fractie daarover al schriftelijke vragen had gesteld aan het college van B&W, volgde maandagavond 14 juli een door de drie voornoemde fracties aangevraagde bespreking over de inspraak rondom het Katwijkerlaantracé. Daarbij presenteerde een omwonende enkele alternatieven voor de indeling van het tracé. Het college van B&W hield echter vast aan het vastgestelde bestemmingsplan, dat een andere indeling van het tracé niet toestond. CDA’er Rob Wessels, die optrad als woordvoerder namens het CDA, GroenLinks en de LHN: “De omwonenden voelen zich nu erg in de kou staan. Ze hebben wensen en tips, maar het college zegt daar vanwege het bestemmingsplan niets mee aan te kunnen. Waarom die bebouwing en die groenstrook niet omgedraaid? Dit is niet wat de omwonenden willen.”

Beter ten halve gekeerd …

Tijdens het debat leken de gemeenteraad en de omwonenden enerzijds en het college van B&W anderzijds niet dichter tot elkaar te komen. Uiteindelijk zegde wethouder Kuiper (PvdA; wonen) toe om opnieuw met de omwonenden in gesprek te gaan en daarvoor zo snel mogelijk een afspraak te maken op het Katwijkerlaantracé zelf. CDA’er Wessels: “Ik ben blij met die toezegging, als eerste stap. Als het huidige, nieuwe college het onderwerp ‘inspraak’ daadwerkelijk zo hoog in het vaandel heeft staan, is dit het moment voor ze om dat waar te maken. Voor het Katwijkerlaantracé geldt dan ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’.” Het moet nog worden afgewacht in hoeverre de wethouder mee kan en wil gaan met de wensen van de omwonenden.

 

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

 

 

-advertenties-

-goede doel-