burgemeester Bezuijen in raadszaal 2022 1De gemeente Zoetermeer moet vóór 15 mei 2024 een plan van aanpak voor het bestrijden van de jeugdcriminaliteit aan het ministerie voorleggen. Zoetermeer is uitgenodigd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid om met extra subsidie de jeugdcriminaliteit verder terug te dringen.

Het ministerie heeft voor de komende drie jaar middelen uitgetrokken om de jeugdcriminaliteit in de wijken van 20 gemeenten verder terug te dringen. Burgemeester Bezuijen vindt het een goede zaak dat Zoetermeer nu in aanmerking komt voor deze extra subsidie. “De cijfers in Zoetermeer geven jammer genoeg echt aanleiding om in aanmerking te komen voor deze extra ondersteuning. Met het geld kunnen we extra hier op in zetten, maar ook kunnen we veel leren van de andere gemeenten die in dit project zitten, zoals Den Haag en Delft, en soms met dezelfde vragen kampen.”

 

Brede aanpak Preventie met Gezag

De extra ondersteuning vanuit het Rijk is onderdeel van de brede aanpak Preventie met Gezag, die is gericht op het voorkomen dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 8 tot en met 27 jaar in de criminaliteit terechtkomen of daarin verder afglijden. Bezuijen: “We gaan nu het plan van aanpak maken en indienen. Er zijn bijvoorbeeld interventies waar voorheen geen geld voor was die nu wel in aanmerking komen. We denken bijvoorbeeld aan wijkrechtspraak zoals er in Den Haag is, maar dit moet nog worden uitgewerkt in het plan.”

Financiering

Voor de financiering van de Zoetermeerse aanpak kan maximaal € 500.000,- per jaar worden toegekend voor een periode van drie jaar. Dit bedrag kan worden aangevraagd naast de al toegekende rijksbijdragen die zijn verstrekt voor lokale preventieve veiligheidsinterventies zoals IPTA (Integrale Persoonsgerichte toeleiding naar Arbeid), RIO (Re-integratie Officier) en Dealbreakers. Deze projecten blijven ook lopen, zo worden gastlessen gegeven op scholen door DJ MC Chaos en zijn er projecten om ouders te betrekken, zoals ‘Moeder is de Sleutel’.

Als de rijksbijdrage wordt toegekend, is de verwachting dat nog voor de zomer kan worden gestart met het uitvoeren van de plannen.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-