portretVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Pala Salih.

Pala Salih

Pala Salih, geboren in 1965 in Sulaimanya, Koerdistan, is een kunstenaar die sinds 1993 in Nederland woont en werkt. Momenteel heeft hij zijn atelier in Zoetermeer. Salih heeft een opleiding gevolgd aan de Kunstacademie in Irak van 1982 tot 1986, en later aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag van 1998 tot 2001.

Pala komt uit een heel artistieke familie. Zijn opa was een bekend schrijver en aan zijn moederskant en in het gezin zitten een aantal familieleden die zich met kunst bezig houden. “Toen ik op de basisschool zat kreeg ik zakgeld van mijn ouders en van dat geld kocht ik materialen voor schilderen, tekenen en vooral kalligraferen. Ik ging vaak op bezoek ging bij de familie van mijn moeder en dan rook ik de geur van olieverf. Ik vond de sfeer zo fijn dat ik ook wat met de kunst wilde doen”, vertelt Pala in goed Nederlands. “Mijn ouders hebben mij altijd gesteund toen ik naar de kunstacademie wilde”.

In 1993 kwam Pala naar Nederland. “Dat was een moeilijke beslissing voor mij als jongeman en in het begin was het ook niet leuk”, gaat Pala verder. “Ik heb afscheid moeten nemen van alles”. In Nederland startte Pala bij een zeefdrukkerij in Den Haag. Ook is hij een tijdje schilder van aardewerk geweest bij Royal Delft. Het werk werd gecombineerd met zijn studie aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In die tijd was Pala ook lid van de Haagse Kunstenaars. In 2012 verhuisde Pala van Den Haag naar Zoetermeer waar alles weer opnieuw moest worden opgebouwd. “Ik ben toen begonnen met kleine schilderijen. Een zin een woord. Dat is krachtig en kan heel veel betekenen. Die heb ik opgerold en gestapeld en zo afgebeeld. Daarmee kon ik bij de voorloper van Kunstgarage Franx beginnen”, vertelt Pala.

papier rollen2

Momenteel is Pala naast kunstenaar ook docent schilderen en tekenen op een aantal scholen in de regio. Zo ook op het IKC De Waterlelie en De Tjalk in Zoetermeer.

Grafische kwaliteiten

Pala’s werk omvat diverse technieken zoals schilderen, tekenen, aquarelleren, zeefdrukken en schilderen op keramiek. Zijn grafische kwaliteiten zijn duidelijk terug te vinden in zijn werken. Hij werkt hoofdzakelijk op doek en met papier in verschillende formaten, variërend van klein tot groot. Zijn stijl kenmerkt zich door subtiel gebruik van grijstinten en blauwtinten, waarbij hij abstractie nastreeft en voortdurend op zoek is naar vernieuwing. “Ik werk laag op laag als het nodig is. Ik bekijk steeds hoeveel lagen nodig zijn om de sfeer in het werk te benadrukken”, legt Pala verder uit.

schilderij

Een opvallend aspect van zijn werk is het gebruik van ogenschijnlijk willekeurige lijnen en krassen, die diepte en ruimte suggereren. Zijn schilderijen onderscheiden zich ook door het ingetogen kleurenpalet en de tekenachtige stijl. Licht speelt een essentiële rol in zowel zijn werk als zijn denken, waarbij hij voortdurend zoekt naar de betekenis ervan. “Het is fascinerend om te ontdekken, dat wat je niet ziet even belangrijk wordt als wat je wel benoemd. Het gaat altijd over licht”, vertelt Pala. “Licht maakt dingen zichtbaar. Als er geen licht is dan is alles duister. Ik geniet ervan en leer er van.  Mijn werk is dan ook werk van een optimist. Neem tijd en ruimte om te kijken.”

Exposities

Pala Salih exposeert regelmatig in Den Haag, Rotterdam en Leiden en sinds een aantal jaren ook in Zoetermeer bij Kunstgarage Franx. Zo is tot en met 26 mei 2024 de expositie: ‘In de natuur geen zebrapad’ in de Kunstgarage te zien. Hij verbleef een aantal jaren te midden van de natuur en die ervaring is te zien in zijn schilderijen. "Vaak wordt gezegd dat mijn werk te maken heeft met het landschap. Dat klopt, maar het gaat ook om de ontwikkeling. Wat ik zie, wat ik meeneem en wat ik hoor”, aldus Pala. “Ik heb veel geleerd van de natuur.”

Als leraar vindt Pala het belangrijk om mensen te helpen zich weer te laten inspireren door hun oorspronkelijke idealen. “Ik help mijn leerlingen om (weer) een eigen signatuur te ontdekken en te ontwikkelen“, duidt Pala. “Samen stappen zetten in persoonlijke creatieve ontwikkeling. Experimenten met verschillende technieken helpen je bij het abstracte schilderwerk”, rondt Pala af.

 De Maan Deel II 30x30 6 2020  schilderij6

 

Het werk van en meer informatie over Pala Salih is terug te vinden op zijn website: https://pala-art.nl/

Pala Salih nomineert graag Natalie Vinke als een van de volgende in deze rubriek.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hieronder terugvinden:  Kunstenaars in beeld

-advertenties-

-goede doel-