vaccinatie kind freepikDe vaccinatiegraad in Zoetermeer voor ziektes als mazelen en kinkhoest ligt iets boven het landelijk gemiddelde. Dit blijkt uit een publicatie van gezondheidsgids Haaglanden. Er is wel een dalende trend te zien in vaccinaties, maar minder hard dan landelijk gemiddeld en Haaglanden gemiddeld.

De vaccinatiegraad zuigelingen voor DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio) is in Zoetermeer 91,1%, waar het landelijk gemiddelde 87,3% is. Voor BMR (Bof, Mazelen, Rodehond) ligt de vaccinatiegraad bij vaccinatiegraad nog iets hoger, 91,7%. Hier is het landelijk gemiddelde 88,8%.

Er is een dalende trend te zien bij vaccinaties voor oudere kinderen. Het aantal kleuters van 5 jaar dat de DKTP vaccinatie heeft gehad is 88,5%, en bij 10 jaar oude kinderen is dit gezakt tot 78,9%. Er is meer animo voor de primaire serie vaccinaties dan voor de herhaalprik bij 4 en 10-jarigen.

Geen aanleiding voor zorgen

Wethouder Ter Laak, zorg: “Afgezet tegen het landelijk gemiddelde, geeft de vaccinatiegraad in Zoetermeer geen acute aanleiding voor zorgen. Het college is in gesprek met de GGD en de Jeugdgezondheidszorg over welke aanvullende maatregelen nodig en mogelijk zijn om de dalende trend voor alle leeftijdsgroepen te stoppen en om te buigen naar een stijgende trend.”
Eind mei, begin juni komt er een extra vaccinatiedag van de Jeugdgezondheidszorg waardoor ook gebruikgemaakt wordt van de landelijke aandacht die er nu is.

Afbeelding van freepik

-advertenties-

-goede doel-