Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de Zoetermeerse kunstwereld voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Sacha van Vlaardingen.

Sacha van Vlaardingen is een gepassioneerde kunstenaar uit Zoetermeer. Een creatieve zelfdoener, die graag landschappen en portretten tekent, maar ook graag fotografeert. Daarnaast werkt hij als vrijwilliger mee aan tal van Zoetermeerse activiteiten.

Sacha werd geboren in Leidschendam en verhuisde op driejarige leeftijd met zijn ouders naar Zoetermeer. Hij volgde zijn middelbare schoolopleiding aan het Pallas College, voltooide zijn MBO-opleiding in Zoetermeer en behaalde daar ook zijn middenstandsdiploma. Daarna studeerde hij Small Business and Retail Management aan de Haagse Hogeschool. Toch voelde Sacha zich in die omgeving niet op zijn plek en daarom maakte hij de overstap naar Communication and Multimedia Design aan dezelfde hogeschool. Hier kon Sacha meer zijn creativiteit kwijt.

Hoewel Sacha al op jonge leeftijd van tekenen en schilderen hield, kwam het er door zijn studie niet van, om hier ook daadwerkelijk wat mee te doen. Pas in de coronaperiode kwam de behoefte en de kans naar boven om het weer op te pakken en er serieus iets mee te doen.

Experimenteren met allerlei tekenmaterialen

Sacha is vooral bekend om zijn portrettekeningen, landschappen en stillevens. HijSasha protret tekeken maakt tekeningen, illustraties en afbeeldingen met verschillende materialen, voornamelijk met potlood, krijt, inkt en digitale middelen. Sacha vindt het heerlijk om te experimenteren met verschillende technieken, waaronder aquarelverf.  “Het leukste om met kunst bezig te zijn is het maken daarvan. Om te kijken wat het effect is als je materialen met elkaar combineert ”, vertelt Sacha. “Naast dat het voor mij rustgevend is om soms urenlang aan een tekening te werken zorgt het er ook vaak voor dat ik op creatieve oplossingen voor andere zaken kom”, duidt hij verder.

Sacha vindt ook alledaagse onderwerpen en objecten leuk om daar wat mee te doen. Het op een correcte wijze tekenen van een figuur, voorwerp of van een vorm, dat vindt Sacha interessant. Voordat hij dan begint, zoekt hij op internet, in boeken en tijdschriften en op straat naar materiaal en details om inspiratie op te doen. “Als ik iets goed wil tekenen, dan wil ik weten, hoe zit het in elkaar”.

Digitaal experimenteren

Ook het werken met digitale hulpmiddelen (software en een tekenpen en -pad) is iets waar Sacha druk mee aan het experimenteren is. Bij tekenen en schilderen werk je in lagen waarbij je steeds over de vorige laag heen gaat. Daarbij reageren de lagen op elkaar om zo een bepaald effect te realiseren. Hetzelfde kan je ook doen met een grafisch programma. “Door het werken met lagen kan ik ook allerlei andere technieken meenemen bij het maken van afbeeldingen. Het traditionele analoge tekenwerk en bijvoorbeeld het maken van mooie, al dan niet abstracte, aquarellen en olieverf-/acrylschilderijen. Dingen die ik kan inscannen en als een van de lagen weer kan meenemen in een digitaal werk”, legt Sacha uit.

Portretten van lokale persoonlijkheden

Een van de dingen waar Sacha erg trots op is zijn serie portretten gemaakt van verschillende beroemde en belangrijke inwoners van Zoetermeer, waaronder lokale persoonlijkheden en oud-wethouders. Enkele van zijn opvallende portretten omvatten figuren die een significante rol spelen in de sociale en culturele context van de stad. “Van Margreet van Driel kreeg ik een hele gave reactie op het portret dat nu in haar huidige burgemeesterskamer hangt”, vertelt Sasha trots. “Ook heb ik een pentekening gemaakt voor een kunstwedstrijd in Zoetermeer”.

 magreet  tekening2


Sacha werkt voornamelijk vanuit huis waar hij zijn werkruimte heeft. Een van zijn doelen voor de komende jaren is een plekje te vinden waar hij zijn werkstukken kan tonen.

Sacha geeft daarnaast ook workshops bij Hof van Seghwaert, Buurttuin Zoete Aarde en Eigen Wij waarin hij de basistechnieken van het tekenen van onder andere: bloemen, planten en stillevens onderwijst. Tevens heeft Sacha ook een eigen webblog waar hij stap voor stap laat zien hoe hij een portret maakt met aquarelverf.

Sacha van Vlaardingen is een toegewijde kunstenaar en vrijwilliger die zijn passie voor kunst en gemeenschap combineert. Sacha is te vinden op: https://sachavanvlaardingen.wordpress.com/ en https://ateliersacha.wordpress.com/over-2/

sasha aan tekenen

Sacha nomineert graag de kunstenares Marjon Cordes als een van de volgende kunstenaars in deze rubriek.

Alle Zoetermeerse kunstenaars in Kunstenaar in beeld vind je hier: Kunstenaar in beeld

-advertenties-

-goede doel-