fietspaden veiliger zonder betonblokken en paaltjesPaaltjes en andere obstakels op fietspaden zijn lang niet altijd veilig voor fietsers. Zoetermeer maakt daar werk van door paaltjes op fietspaden te verwijderen of door fietspaden veiliger te maken met fietsvriendelijke paaltjes. Wethouder Marc Rosier (verkeer en vervoer) plaatste vorige week een fietsvriendelijk paaltje bij de Juweellaan.

De gemeente heeft de afgelopen tijd alle fietsobstakels in de stad onder de loep genomen. Het ging in totaal om 377 plaatsen in de hele stad, waarvan er uiteindelijk 251 obstakelvrij moeten worden. De nieuwe paaltjes zijn gemaakt van flexibel materiaal. Ook vallen ze op door de sterk reflecterende stroken, de juiste afmetingen en in het oog springende kleur. Zo worden fietsers tijdig geattendeerd op een paaltje op het fietspad. Tegelijkertijd kan een kunststof paaltje auto's weren door de stalen kern.

De paaltjes zijn ooit met de beste bedoelingen geplaatst om autoverkeer van de fietspaden te weren. Landelijk onderzoek wijst nu uit dat er door de veelheid van obstakels die inmiddels op fietspaden zijn verschenen, vaak gevaarlijke situaties voor fietsers ontstaan.

-advertenties-

-goede doel-