strand met mensenDe gemeente Zoetermeer heeft het projectbudget voor de aanpak recreatieplas Noord AA weten te verviervoudigen tot een kleine miljoen euro door bijdrages van het Stadsgewest Haaglanden en de Provincie Zuid-Holland. Daarmee kan het leeuwendeel van de ideeën gerealiseerd worden die ingebracht zijn door de overleggroep ‘Noord AA’. Wethouder Paalvast (Groen) is blij met het behaalde resultaat “We kunnen nu aan de slag met een aantal lang gekoesterde wensen”.

Rondje rond de plas en brug

Zo is het een door velen al lang gekoesterde wens om een ‘rondje rond de plas’ te kunnen lopen, fietsen of rennen, zonder door de woonbuurt De Leyens te moeten gaan. Daarom is het plan gemaakt voor een voet-fietsbrug van het Lange Land naar de Broekwegkade. Daarbij wordt aangesloten bij de landhoofden die er nog liggen uit de tijd dat hier een dijk lag, als afscheiding tussen de Leyens en de zandwinning in de Zoetermeerse plas. De brug krijgt een aantal brugdelen afgewisseld met eilanden in de vorm van rietlanden. Eén van de brugdelen wordt hoog genoeg om met sloepen en roeiboten onder door te kunnen varen.

Nieuw en groter strand

Daarnaast speelt de wens om het zwemstrand van nieuw zand te voorzien en te vergroten. Door de golven is dit strand de laatste jaren afgekalfd. Het strandgedeelte wordt breder en ook de speelweides worden opgeknapt. Tevens verdient het bos achter het strand extra onderhoud. Sommige populieren breken af bij storm en leveren daarmee gevaar op. Het is de bedoeling om meer gevarieerde en inheemse beplanting terug te brengen.

De komende maanden wordt het ontwerp verder uitgewerkt, in overleg met bewoners en andere betrokkenen. Na vaststelling van het plan door het college van Zoetermeer wordt het landschapsplan dit voorjaar vrijgegeven voor inspraak. Het bestemmingsplan wordt conform het plan aangepast. Naar verwachting kunnen de werkzaamheden in de loop van het najaar beginnen.

Overleggroep Noord AA

De overleggroep Noord AA is actief betrokken geweest bij de totstandkoming van het landschapsplan waar de rondloop om de plas in verwerkt is. Samen met experts en de overleggroep is het plan getoetst en waar nodig aangepast. Ook de overleggroep is verheugd dat nu een aantal van de naar voren gebrachte ideeën uitgevoerd kan worden als het samenspraak traject doorlopen is.

-advertenties-

-goede doel-