“Voor mij is dit compleet nieuw. Natuurlijk wist ik dat ik als fractievoorzitter en lijsttrekker de rol van informateur zou kunnen krijgen, maar daar ging ik niet van uit. En ineens had ik die rol en die kwam als volstrekte verrassing.”, zo vertelt Robin Paalvast van D66.

Even terug naar de verkiezingsavond van 19 maart 2014. In een volle zaal van het gemeentehuis wordt steeds meer duidelijk dat de kiezer veelvuldig gestemd heeft op D66. Het team rond Robin Paalvast wordt steeds enthousiaster totdat daar de ontlading is. Ze juichen, halen de partijvlag erbij want ze zijn de grootste partij in Zoetermeer.

D66“Voor ons was dit een ware feestavond en we waren in feeststemming. De volgende dag voelde ik de overwinningsroes, maar zeker ook de spanning van het informateur zijn. Mijn rol was in die nacht veranderd van één van de fractievoorzitters naar dé informateur. De dag ben ik van alle kanten gefeliciteerd met de overwinning. Zo ontzettend veel positieve berichten, geweldig. Naast de blijdschap voelde ik zeker ook de verantwoordelijkheid van mijn nieuwe taak,” kijkt Robin terug.

Robin Paalvast merkte dat iedereen in de daarop volgende week van hem wilde weten wat er ging gebeuren, met wie hij in gesprek zou gaan. Geheel volgens het idee van zijn partij is hij begonnen met een openbare zitting, zodat iedereen kon vernemen wat de verschillende partijen zouden willen. Terugkijkend is hij daar erg tevreden over. Hij wilde transparantie en niet meteen gesprekken achter gesloten deuren.

Naast deze transparantie wilde Robin zich binden aan een strakke tijdsplanning. Zijn doelstelling was en is om 19 mei alles rond te hebben. Hij heeft het proces telkens in blokken van twee weken ingedeeld en nu er binnen deze tijd een concept hoofdlijnenakkoord is, valt er een last van zijn schouders.

formateur
 Formateur Eddy Schuyer

“De grootste partij worden schept kansen en risico’s. We zien dat elders in het land de onderhandelingen stroef lopen of zelfs mislukken. En wanneer het fout zou zijn gegaan, had iedereen naar mij gekeken. Gelukkig maak ik deel uit van een grote partij waar veel ervaring aanwezig is. Ik heb dan ook altijd een coach gehad waarmee ik kon overleggen als ik dat nodig had. Het informateurschap heeft zo zijn zware kanten, vooral na een ‘eindsprint’ in de verkiezingscampagne, maar ik krijg er vooral energie van. Ik realiseer me dat niet iedereen deze kans krijgt. Verkiezingen zijn immers één keer in de vier jaar en dan moet je ook nog de grootste partij worden.”

Robin Paalvast heeft uitvoerig met alle partijen gesproken en nu is zijn advies om verder te praten met vier partijen, te weten: D66, LHN, VVD, PVDA. Hij heeft Eddy Schuyer (D66), oud eerste kamer lid, gevraagd om de formateur te zijn. Robin heeft dit bewust gedaan omdat hij geen dubbelrol wil. Nu kan hij de onderhandelingen verder voeren als fractievoorzitter, los van de rol van formateur. Deze laatste bewaakt het proces en zit de verdere formatiegesprekken voor.

Robin ervaart het als een groot voordeel dat hij de Zoetermeerse politiek kent, goed contact heeft met de andere partijen en weet waar hun standpunten liggen en hoe de verhoudingen zijn. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een informateur van buitenaf.

Inmiddels is Robin in iets rustiger vaarwater gekomen nu zijn taak als informateur er op zit. Hij heeft veel zaken in zijn privéleven voor zich uit moeten schuiven tijdens de campagne en de informatieronde. Nu kan hij bijkomen van een enerverende tijd en tevreden terugkijken op zijn plotseling verkregen taak als informateur. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de deadline van 19 mei gehaald gaat worden

-advertenties-

-goede doel-