theater-kwadrant2De gebruikers van het Kwadranttheater – de verenigingen die samenwerken met Greg & Baud, Storytellers, Jeugdcircus Nevermind – hebben van de gemeente te horen gekregen dat ze het tijdelijke theatergebouw vanaf 1 oktober niet meer kunnen en mogen gebruiken.

Er zijn o.a. problemen met de gebruiksvergunning van de brandweer en de bouwtechnische staat van het gebouw, en de gemeente heeft laten weten niet meer te willen investeren.

De gemeenteraad van Zoetermeer heeft eerder besloten dat er nieuwbouw moet komen voor het amateurtheater. Dat was in eerste instantie voorzien op een locatie in de buurt van de gevangenis. Vervolgens heeft de raad bedacht dat het mooier zou zijn als de nieuwbouw als een annex of een uitbreiding van het CKC gerealiseerd zou worden. Al een aantal jaren staat er geld voor die nieuwbouw in de begroting.

“We vinden het te gek voor woorden om de verschillende groepen, die nu wekelijks plezier beleven aan allerlei activiteiten in het Kwadrantgebouw, zomaar weg te sturen en afhankelijk te maken van tijdelijke onderkomens terwijl er nog steeds geen concreet plan is voor de nieuwbouw en het dus ook nog lang niet klaar is.” zegt Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó!

“Het is de bedoeling dat het gebied rondom het Máximaplein wordt vrijgemaakt voor nieuwe ontwikkelingen, maar die ontwikkelingen zijn er voorlopig helemaal niet. Als we de amateurverenigingen voorlopig lekker in dat pand laten oefenen en optreden dan kunnen we ondertussen op een doordachte manier plannen maken voor de echte nieuwbouwoplossing. We zullen ons daarbij moeten realiseren dat het voor het overgrote deel om kinderen en jongeren gaat die willen, dansen, toneelspelen, zingen en jongleren, en dat dubbelgebruik van gebouwen - ook van het CKC - niet veel soelaas zal bieden. Kinderen moeten overdag naar school dus het komt altijd uit op de namiddag en de vroege avonden.”

Zó! Zoetermeer heeft een initiatiefvoorstel naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin wordt voorgesteld om de noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw toch te doen, en gedeeltelijk te betalen door aan de amateurverenigingen huur te vragen en voor de rest de rente van het geld dat opzij gezet is voor de nieuwbouw te gebruiken.

-advertenties-

-goede doel-