Yvonne Putman, betrokken bij de start van het Thrillerfestival
Het Nederlands Thrillerfestival wordt dit jaar voor de 15e maal in Zoetermeer gevierd. In 2009 ging de eerste editie van start met literaire thrilleractiviteiten. Later kwamen hier ook de MAX Vleermuisprijzen bij, die inmiddels internationale allure hebben.
“Het eerste idee voor een Thrillerfestival Zoetermeer kwam vanuit de Rabobank en het Stadstheater. Zij wilden af van het imago dat Zoetermeer een slaapstad zou zijn. Wat later kwamen Cees en ik erbij omdat zij zochten naar mensen om dit uit te werken”, vertelt Yvonne Putman. Cees Molsbergen was destijds directeur van het Erasmus College Zoetermeer, Yvonne werkte bij het Erasmus als docente Nederlands.
Al vanaf het begin werden zoveel mogelijk partijen betrokken bij de organisatie van het festival, vanuit het bedrijfsleven, onderwijs en kunst. Yvonne: “In het begin hebben we veel brainstormsessies gehouden met alle betrokken partijen. Het was een heel fijne en positieve samenwerking met veel enthousiasme en professionaliteit. Steeds meer organisaties haakten aan en elk jaar groeide het festival verder.”
Burgemeester Charlie Aptroot opent het Thriller festival 2012 | Thriller Filmwedstrijd 2014 |
Van activiteiten naar Thrillerprijzen
De eerste edities van het Nederlands Thrillerfestival draaiden vooral op verschillende activiteiten door de hele stad. Yvonne: “We hebben elk jaar geëvalueerd. Activiteiten die niet goed liepen gingen weg en er kwamen steeds weer nieuwe activiteiten bij”
Zo waren er Haiku Thrillerworkshops, boekenmarkten, het filmfestival waar ook Filmhuis Cameo en de bioscoop aan mee deden, of een lampionnenoptocht voor kinderen door de stad. Er werd ook een lipdub gedanst om de aandacht te vestigen op het festival. Winkeliers haakten aan met eigen acties. Yvonne: “De motor ging draaien! Het werd steeds groter, met steeds meer partners. En ook met steeds meer publiek.”
De Thrillerprijzen, de MAX Vleermuizen, zorgden ervoor dat het Nederlands Thrillerfestival ook als literair festival een naam opbouwde. “Hele bekende thrillerschrijvers, zoals Tomas Ross en Nicci French deden mee en voor de boekenmarkt in het Stadstheater komen mensen uit het hele land.”
Thriller Flashmob in 2014 | Winnaars Scholieren schrijfwedstrijd 2017 |
Meer kinderen aan het lezen krijgen
Yvonne heeft altijd veel gedaan naast het lesgeven op school. “En daar heb ik nooit spijt van gehad!”, aldus Yvonne, “Ik vind het heel belangrijk om het lezen te bevorderen en het Thrillerfestival was daar perfect geschikt voor.” Het idee van de schrijfwedstrijd voor scholieren kwam van Cees Molsbergen, die probeerde om zoveel mogelijk scholen te betrekken bij het Thrillerfestival.
In 2011 was de eerste schrijfwedstrijd, kinderen van basisscholen gingen spannende verhalen schrijven en konden zo een prijs winnen. “Na een paar jaar werden ook workshops op scholen gegeven, door Laurens de Groot. We zagen dit direct terug in de verhalen, die een stuk hoger van kwaliteit waren!”
Inmiddels doen vrijwel alle basisscholen in Zoetermeer mee en zelfs een aantal scholen in de regio en zijn er inmiddels meer dan 500 inzendingen. Yvonne: “Het is mooi dat we echt meer kinderen aan het lezen hebben gekregen in Zoetermeer!”
“Het leukste vond ik om jonge mensen te enthousiasmeren voor het lezen en maken van verhalen”, vertelt Yvonne. “Het samenwerken met al die andere enthousiaste partners was fantastisch, in mijn eentje had ik echt niet zoveel kunnen doen. Het is fijn om het met z’n allen te doen.”
Boekenmarkt 2017 | Kinderactiviteiten Thrillerfestival 2020 |
Het programma van het Nederlands Thrillerfestival dit jaar kun je hier vinden: https://nederlandsthrillerfestival.nl/programma/
Het Boekenfestival wordt gehouden op zondag 22 oktober, in het Stadstheater en is de start van een week aan activiteiten, talkshows, en voorstellingen.