In 1899 werd de landbouwvereniging ‘De Eendracht’ opgericht. Deze vereniging had als doel de gezamenlijke inkoop van veevoeder, zaaigranen en kunstmest. Twee leden van deze vereniging, J. van den Berg en Chr. Noordam, hielden in 1904 een pleidooi voor een boerenbank.

Het Trefpunt

Dorpsstraat nr. 135, Spaar- en Voorschotbank en kantoor N.V. Zelandia, in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Later bekend als het Trefpunt. Foto: Stadsarchief Gemeente Zoetermeer, Historisch Genootschap Oud Soetermeer.

Deze oproep leidde tot de oprichting van de spaar- en voorschotbank. In 1914 kreeg het een eigen bankgebouw in de Dorpsstraat. Dit gebouw was naast een bank ook een plek waar verenigingen en instellingen bijeenkomsten, feesten en partijen konden houden. Een trefpunt in het dorp. Het pand staat bij vele generaties Zoetermeerders bekend als ‘Het Trefpunt’.

Katholieke boerenleenbank

Tot begin jaren vijftig was de spaar- en voorschotbank de enige bank in het dorp. Daar kwam in 1951 verandering in met de oprichting van een katholieke boerenleenbank. De coöperatieve boerenleenbank. Voor leden was het overigens niet noodzakelijk om katholiek te zijn, maar wel om christelijk te zijn. In december van dat jaar werd de Boerenleenbank opgericht en op 2 januari 1952 ging de bank open en werd Johan G.J.A. van Vliet de kassier van de bank. Hij woonde samen met zijn gezin en een aantal andere huishoudens aan de Stationsstraat 71. De bank was gevestigd in hun woning.

Een jaar later gaf Johan aan te gaan verhuizen naar Zoeterwoude en kwam er een nieuwe kassier aan de Stationsstraat 71 te wonen, Jan van Eekelen. De klanten werden op dat moment ontvangen in een als kantoor ingerichte aparte slaapkamer. De kluis stond in de keuken waar het scheuren in de vloer veroorzaakte. Het werd steeds duidelijker dat de woning in de Stationsstraat niet voldeed als kantoor van een bank.

Boerenleenbank

Julianalaan nr. 13: coöperatieve Boerenleenbank in de jaren vijftig. Foto: Stadsarchief Gemeente Zoetermeer, Historisch Genootschap Oud Soetermeer.

Er wordt besloten om een nieuw bankgebouw te gaan bouwen aan de Julianalaan, tegenover het Wilhelminapark. Het gebouw werd ontworpen door P.J. van Beurden en gebouwd door aannemersbedrijf Gebr. Huurman. Op 5 januari 1956 werd het officieel geopend en de bank zou daar gevestigd blijven tot oktober 1968. Daarna zou het verhuizen naar een nieuw pand op de hoek van de Stationsstraat en de Oranjelaan en in 1978 ging het op in de Rabobank. De Spaar- en Voorschotbank ging in 1958 op in de Nederlandse Middenstandsbank en die werd in 1991 op in de ING Bank.

Tekst:
Sacha van Vlaardingen

Bronnen:

Titel: Gebundeld Verleden, jubileumboek Historisch Genootschap Oud Soetermeer, 1949-1989; redactie: Ronald Grootveld en Botine Koopmans; uitgave: Drukkerij Ribberink, Zoetermeer, 1993

Titel: Een hele onderneming, de ontwikkeling van de Rabobank Zoetermeer-Benthuizen in historisch perspectief, gedenkboek 1916-1998; auteurs: Axel Wiewel, Ronald Grootveld en Ton Vermeulen; eindredactie: Axel Wiewel/VOF Tekstueel, Meppel/Ruinerwold; uitgave: Van der Heijden drukkers, Benthuizen, 1999

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-