Museum De Voorde vraagt Zoetermeerders om het definitief verzoek tot een referendum tegen de sluiting van het museum te ondertekenen. De benodigde 350 stemmen voor een inleidend verzoek werden al binnen een dag opgehaald, voor het definitieve verzoek heeft het museum 5000 stemmen nodig.
Initiatiefnemer Peter Vergens is een grote campagne gestart om dit voor elkaar te krijgen. Vergers: “Ik vind het onverteerbaar dat Zoetermeer straks de enige 100.000 + gemeente wordt zonder museum. Dat is echt een teken van verval. En dat moeten we met elkaar zien te voorkomen!”
5.000 stemmen nodig
De volgende stap is het behalen van ca. 5000 stemmen voor het definitieve verzoek. Ben je inwoner van Zoetermeer, 18+ en stemgerechtigd? Vul dan het referendumverzoek in via deze link: Zoetermeer - Referendum, definitief verzoek - Referendum
https://www.zoetermeer.nl/form/referendum-definitief-verzoek/referendum-0
Vul in bij 'Over welk besluit': Beëindigen subsidieverzoek stichting Museum De Voorde
Vul in bij 'Datum besluit': 12-09-2022
Mensen die al gestemd hebben voor het inleidend verzoek hoeven niet opnieuw te stemmen, deze ondersteuningen tellen ook mee voor het definitieve verzoek tot referendum.
Referenda kunnen zeker succesvol zijn
In maart hebben de inwoners van Zoetermeer gestemd bij het referendum over het afvalbeleid. Vergers: “Dit is voor de tegenstanders van de gemeenteplannen zeer succesvol verlopen. Referenda kunnen dus zeker succesvol zijn.”
De kosten van een referendum zijn echter hoog, in de orde van 170.000 euro als het gelijktijdig met verkiezingen wordt gehouden en los van een verkiezing het dubbele bedrag. De hoge kosten weerhielden Peter Vergers er in eerste instantie van om een referendum aan te vragen. Waarom dan op het laatste moment toch gestart?
Vergers: “Tijdens mijn vakantie kwam ik op het idee, dat met het aanvragen van een referendum ook tijd kan worden gewonnen. Bij het afvalreferendum was dat ongeveer 1,5 jaar. Zo’n tijdwinst is voor het museum heel belangrijk. De reden dat de subsidie wordt gestopt is dat de gemeente meent dat het museum de afgesproken bezoekersaantallen niet kan halen. Door covid was dat in de afgelopen periode voor alle musea erg lastig. Deskundigen menen dat je het museum iets langer de kans moet geven zich te bewijzen. Met nog 1,5 jaar extra zou dit, denk ik, kunnen.”
Waarom is het belangrijk dat het museum blijft?
Elk jaar gaan zo’n 6000 leerlingen van scholen in Zoetermeer naar het Zoetermeerse museum. En kunnen daar dan rondsnuffelen in het verleden, onverwachte dingen ontdekken en hun fantasie laten prikkelen. Vergers: “Het zou zonde zijn als we de kinderen in Zoetermeer die ervaring voor hun verdere leven niet meer mee kunnen geven. Dat lijkt me geen goede ontwikkeling. We moeten juist het museum uitbouwen tot een plek van schoonheid, verwondering en inspiratie. ”
Museum De Voorde
Een plek om mensen te vertellen
Over hier en nu, over jou en mij
Waar heden en verleden samenkomen
Schoonheid en verwondering zij aan zij
Een plek die zorgt voor inspiratie
Waar je ontdekt wat je nog niet wist
Een ruimte om mensen te verbinden
Zonder oordeel, en zonder twist
Wij vragen via dit referendum
De stem van elke vrouw of man
Omdat een stad met zoveel toekomst
Toch niet zonder een museum kan
Stadsdichter Robbert Roos - oktober 2022
Lees ook: Laatste-strohalm-voor-museum-de-Voorde