20240427 44184Koningsdag 2024 begon met een grote plensbui, nét voor de aubade. Op de Markt zaten toen al tientallen mensen met kleedjes voor de verkoop op de vrijmarkt. Met behulp van plastic zakken en zeiltje werd geprobeerd alles zo goed mogelijk droog te houden.

Later op de ochtend werd het gelukkig droog en brak ook af en toe de zon door. Het bezoek aan Koningsdag en de vrijmarkt kwam door het slechte weer later op gang dan gewoonlijk, maar rond het middaguur was het in de hele binnenstad gezellig druk.

Het feest begint met Koningsnacht

Koningsdag begon dit jaar al op vrijdag 26 april, met de Koningsnacht. Dit jaar konden mensen zowel op het Cadenzaplein in het Stadshart als op de Pilatusdam in Dorp terecht voor lekkere muziek als opwarmertje voor de Koningsdag. Op Cadenzeplein speelde onder andere Funky Pianos, die verzoeknummers van het publiek speelde. Op Pilatusdam draaide onder andere de DJ van voormalig Locomotion.

 20240427 44204  20240427 44180

Rustige Aubade en start van de vrijmarkt

De Aubade startte door het slechte weer rustig, de bezoekers verscholen zich onder grote paraplu's of onder de overkappingen van de winkels. Burgemeester Bezuijen liet zingen ook over zangtalent te beschikken, na het Wilhelmus en het hijsen van de vlag liet hij zich overhalen om mee te zingen met Shantikoor 'Geen C te hoog' en schalde 'de Klok van Arnemuiden' over het Stadhuisplein.

De ruim 300 verkochte Koningsdagontbijtjes door Lionsclub Soetermare vonden hun weg naar de bezoekers, die onder de overkapping bij de restaurants op het plein droog konden eten. Soetermare haalde met de actie maar liefst €3300,- euro op, die werden geschonken aan het goede doel: op de Koffie bij Franx. Om eenzaamheid tegen te gaan kunnen deelnemers bij Franx één maal per maand terecht voor een rondleiding en gratis kopje koffie.

 20240427 44211  20240427 44233

Activiteiten iets later van start

De activiteiten gingen dit jaar iets later van start door het slechte weer in de ochtend, maar dit werd weer goed gemaakt in de middag. Met droog weer en af en toe een zonnetje brachten veel mensen een bezoekje aan de vrijmarkt, maakten een ritje in het reuzenrad op de Markt of deden mee aan de vele activiteiten die georganiseerd worden door vele vrijwilligers van Oranjestichting Zoetermeer.

Foto's in gallery

Er zijn op Koningsdag heel veel foto's gemaakt! Deze kun je terug vinden en downloaden op onze speciale pagina met fotoalbums: 

Fotoalbums Koningsdag 2024

 

-advertenties-

-goede doel-